Monday, 6 January 2020

लच्छा पराठा (Latte paratha)

Material 

dough one and a half cups

 Flour half cup

 Ghee or oil 3 tablespoons

 Oil to fry

 Salt to taste

 Sugar 1 teaspoon

 Milk half cup

 Water half cup

 For mopping half a cup of flour

 Pan 

Method

 - mix thoroughly with flour, flour and salt in a pot.

 - then pour oil, milk and water in a small amount to mix a mixture of soft flour.

 - keep the kneaded dough covered for 15-20 minutes.

 Repeat 2 to 3 times until you've finished.

 - break the sticks 10 to 12 equal times the dough.

 - take a dough and roll it around with a thick bread.

 - then spread half a teaspoon of oil over it and sprinkle a little flour.

 - fold this bread like a piece of paper. Remember not to roll the bread but to fold it.  

- then hold the two ends and pull slightly longer and then roll like jalebi. - make an jalebi roll from the rest of the crew.  place a hot pan over medium heat. 

- now bring out a watery dough. Keep the bread a little thick. You'll be able to see that the bread is waxed. Put the bread ready on the skillet. Apply oil on both sides and cook until golden. It will taste when it is cooked. 

- remove the parathas to the plate after being properly stitched on both sides. 

- place the paratha in between the two palms and place the layers apart. - try to make parathas from the rest of the circles as well.


सामग्री

आटा डेढ़ कप
मैदा आधा कप
घी या तेल 3 बड़ा चम्मच
तलने के लिए तेल
स्वादानुसार नमक
चीनी 1 छोटा चम्मच
दूध आधा कप
पानी आधा कप
आधा कप आटा पलथन के लिए
तवा

विधि
- एक बर्तन में आटा, मैदा और नमक डालकर अच्छी तरह मिक्स कर लें.
- इसके बाद इसमें तेल, दूध और थोड़ा-थोड़ा करके पानी डालते हुए नरम-मुलायम आटा गूंद लें.
- गुंदे हुए आटे का 15-20 मिनट के लिए ढककर रख दें.
- तय समय बाद इसे 2 से 3 बार अच्छी तरह गूंदकर चिकना कर लें.
- आटे की 10-12 बराबर लोइयां तोड़ लें.
- एक लोई लेकर इसमें थोड़ा-सा पलथन लपेटकर मोटी रोटी बेल लें.
- फिर इसके ऊपर आधा छोटा चम्मच तेल फैलाएं और थोड़ा-सा आटा छिड़क लें.
- इस रोटी को कागज की तरह फोल्ड करें. याद रखें रोटी को रोल नहीं करना है बल्कि फोल्ड करना है.


- इसके बाद दोनों किनारों को पकड़कर थोड़ा खीचकर लंबा करें और फिर जलेबी की तरह रोल कर लें.

- इसी तरह से बाकी लोइयों से जलेबी की रोल तैयार कर लें.


मीडियम आंच पर तवा गर्म होने के लिए रखें.

- अब एक जलेबी जैसी लोई को लेकर बेल लें. रोटी थोड़ी मोटी ही रखें. बेलने के बाद आप पाएंगी कि रोटी लच्छेदार बनी है.

- तैयार रोटी को तवे पर रखें. दोनों तरफ से सेंकने के बाद इस पर तेल लगाएं और सुनहरा होने तक पकाएं. पकाने के बाद इसमें चित्ती पड़ जाएगी.

- दोनों तरफ अच्छी तरह सिंकने के बाद पराठे को प्लेट पर निकाल लें.

- पराठे को दोनों हथेलियों के बीच रखकर मसल दें ताकि इसकी परतें अलग हो जाएं.

- इस तरीके से बाकी बची लोइयों से भी पराठे बना लें.

No comments:

Post a Comment