INGREDIENTS
- 1 litre Full Fat Milk
- 1/2 cup Basmati Rice
- 1 tablespoon vanilla extract
- 1/2 cup sugar
- 150 grams dark chocolate (chopped coarsely)
- Whipped Cream, Roasted Halzenuts and other nuts for topping
INSTRUCTIONS
- Wash the basmati rice well with water a few times. Soak it in 2 cups of water and set aside.
- In a heavy bottomed saucepan, bring milk to a gentle simmer, making sure not to scorch the bottom. Drain the water from the rice, and add the rice to the pan.
- Keep stirring occasionally to ensure the rice doesn’t stick to the bottom or scorches it. Once the rice is cooked through, and the kheer has thickened up, about 40-45 minutes, add vanilla extract and sugar. Mix well and simmer for another 2-3 minutes.
- Switch off the flame and mix in the chocolate. Stir well till the chocolate has melted completely. Let this cool down slightly before serving. Top with whipped cream or vanilla ice cream and your favourite roasted nuts.
सामग्री
1 लीटर का पूरा फैट वाला दूध
1/2 कप बासमती चावल
1 बड़ा चम्मच वनिला एक्सट्रैक्ट
1/2 प्याला शक्कर
150 ग्राम गाढ़ा चॉकलेट (बारीक कटा हुआ गाढ़ा)
फेंटी हुई क्रीम,
भुना हुआ हल्जेंट्स और अन्य नट्स की टॉपिंग में डालें।
विधि
1. बासमती के चावल को कई बार पानी से साफ करें।इसमें दो कप पानी भिगोकर अलग रख दें।
2.एक भारी तले हुए सॉस पैन में, दूध को हल्की आंच पर रखें और ध्यान रखें कि तल को न झुकें।
3.चावल का पानी हटायें और चावल को पात्र में डालें।बीच-बीच में हिलाते रहें ताकि चावल न चिपके।एक बार जब चावल पक जाए और खीर लगभग 40-45 मिनट में और गाढ़ा हो जाये तो इसमें वनिला एक्सट्रेक्ट और चीनी डालें।इसे अच्छी तरह मिलाएं और 2-3 मिनट तक पकाएं।
4.लौ बंद करें और चॉकलेट में मिश्रण करेंचॉकलेट पूरी तरह से पिघल जाने तक अच्छी तरह से हलचल करें।परोसने से पहले इस ठंडा होने दें।फेंटी हुई क्रीम या वैनिला आइसक्रीम और अपने पसंदीदा भुना हुआ नट्स के साथ टॉप पर रखें।
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